Лекари от сдружение Въздух за здраве сезираха кмета на София Йорданка

...
Лекари от сдружение Въздух за здраве сезираха кмета на София Йорданка
Коментари Харесай

Лекари изпратиха отровно писмо на Фандъкова

Лекари от съдружие " Въздух за здраве " сезираха кмета на София Йорданка Фандъкова по ексцентричен метод - с писмо със заглавие " Всички дишаме това писмо ". Специфичното е, че то е написано със сажди от главните замърсители на въздуха в столицата. 

Щипка сажди от комини и солидно количество насъбрана нечистотия в ауспусите на колите са част от съставките, които употребява един експерт-технолог, с цел да сътвори мастило. А с него да се напише красиво писмо до Столичната община с ясното обръщение – да доближи до теб, вместо до дробовете ти.
-->
На прага на зимния отоплителен сезон преди комините всеобщо да се запушат, лекари от съдружие " Въздух за здраве " благодарение на калиграфи написаха писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова с концепцията да се притегли вниманието и да се вземат ограничения за ограничение на замърсяването на въздуха.

" Нормално за основаването на една страница текст от калиграфите са нужни към 3 капки мастило, 3 капки съдържат 45 мг от въпросните сажди или замърсители. При състояние, че приблизително годишното замърсяване в София е 28 микрограма, са към 5 месечната доза, която имаме. Това, което имаме на един лист хартия, е от дребните частици, които един човек диша за 5 месеца. А посланието е да създадем очевидно това, което общоприетоо не е очевидно и да обърнем внимание върху един проблем, който визира една четвърт от всички болести ", обясни пулмологът доктор Александър Симидчиев пред " България Он Еър ".

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че управляващите са осведомени, че замърсяването на въздуха е породено най-вече от методите на отопление и даде обещание да се засилят ограниченията.

" Ще подобряваме организацията, ще вършим противоположна връзка с хората, само че молим към хората, които се отопляват на дърва и въглища, има опция климатици, печки на пелети, газ, топлофикация, където това е допустимо, всичко това, с цел да дишаме по-чист въздух. Притеснението с покачването на цените е основателно, за жалост, напредъкът на София се дискредитира за това, че някои хора се връщат към дърва на фона на опасенията от покачващи се цени ", посочи Йорданка Фандъкова.

Именно високите цени на ток и газ пораждат опасенията от по-голямо замърсяване на въздуха тази зима. А лекарите регистрират, че хората, умиращи от болести, породени от нечист въздух, са в пъти повече в сравнение с жертвите на войната по пътищата.

" Статистиката на СЗО демонстрира, че на годишна база в България загиват към 10 и 15 000 души на една година, а в автокатастрофи сред 600 и 1000, тъй че сред 10 и 15 пъти повече хора умират от въздушно замърсяване, в сравнение с от авто травматизъм ", добави д-р Симидчиев.

Те се надяват напълно скоро мръсотията от въздуха да бъде закрепена красиво единствено върху лист хартия, без да се татуира върху белите ни дробове.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР